c

Hjärnsmart skola för ökat lärande

Kattegattgymnasiet ska bli en skola som inte liknar någon annan. Med siktet inställt på framtidens pedagogik kommer den att ha Sveriges första ”hjärngym” för att underlätta elevernas lärande. Projektet sker i samarbete med Halmstads kommun.

Kattegattgymnasiet i Halmstad
1 av 3 Med utgångspunkt från hjärnforskningen har Kattegattgymnasiet utvecklat konceptet Hjärnsmart för att lära eleverna hur hjärnan på lång och kort sikt påverkas av matvanor, sömn, stress och andra faktorer.
På förslag från eleverna kommer hjärngymmet att fyllas med bland annat en visualisering av hur hjärnan fungerar. Redan idag jobbar skolan med VR-teknik som också kan passa in i gymmet.
2 av 3 På förslag från eleverna kommer hjärngymmet att fyllas med bland annat en visualisering av hur hjärnan fungerar. Redan idag jobbar skolan med VR-teknik som också kan passa in i gymmet.
Ett våningsplan under uppförande på Kattegattgymnasiet, Halmstad
3 av 3 Kattegattgymnasiet är ett partneringprojekt som genomsyras av att vi jobbar nära beställaren och även verksamheten.

Sedan drygt ett år tillbaka bygger Skanska den första delen av Kattegattgymnasiet som ska stå klar i februari nästa år. Nyligen tecknades också avtal med fastighetskontoret i Halmstads kommun om den andra etappen som väntas bli färdig till höstterminen 2021. Projektet är en del av Skanskas skolsatsning.

– Vi vill bli skolutvecklare nummer ett och bygga framtidens smarta och hållbara skola. För oss är en skola mer än bara ett skal och vi vill gärna bidra med hållbara och innovativa lösningar i våra skolprojekt för att skapa ett ännu större samhällsvärde. Vi kallar konceptet för ”Tillsammans bygger vi smartare skolor”, säger Fredrik Westergren, marknadschef på Skanska Hus Region Väst.

Kattegattgymnasiet är en totalentreprenad i samverkan och det speciella med skolan är att den ska innehålla Sveriges första ”hjärngym”. Med utgångspunkt från hjärnforskningen har gymnasiet utvecklat konceptet Hjärnsmart för att lära eleverna hur hjärnan på lång och kort sikt påverkas av matvanor, sömn, stress och andra faktorer.

– Vi är väldigt tacksamma över att få utveckla och bygga det här tillsammans med Halmstads kommun. De har valt att fokusera på hur en god hjärnhälsa kan påverka både dig som individ och samhället i stort, säger Fredrik Westergren.

Lärande och hjärnan hänger ihop

Bakom satsningen ligger skolans rektor Frank Wedding. För ett antal år sedan när han var på gymmet började han fundera på varför man tränar kroppen men inte hjärnan.

– Så då bestämde jag mig för att någon gång skapa ett hjärngym på skolan. För mig är det logiskt att lärande och hjärnan hänger ihop, berättar han.

Tillsammans med företaget Hjärnberikad har Kattegattgymnasiet tagit fram ett utbildningsmaterial för eleverna om hur hjärnan fungerar. I de nya lokalerna kommer man kunna jobba ännu mer systematiskt med konceptet, förklarar Frank Wedding.

– Hjärngymmet kommer att ligga i entréhallen som en symbol för skolan. Vi vill också bygga in möjligheter för eleverna att hitta lite lugnare platser alldeles intill klassrummen, där de kan sitta i smågrupper och jobba. Vad eleverna saknar i skolan idag är lugn och ro.

På förslag från eleverna kommer hjärngymmet att fyllas med bland annat en visualisering av hur hjärnan fungerar. Redan idag jobbar skolan med VR-teknik som också kan passa in i gymmet. Genom att testa en VR-värld med skog och vattenfall får eleverna chans att mäta hur deras puls påverkas av lugnet.

– Våra elever har vittnat om att de lär sig bättre när de vet hur hjärnan fungerar och vi vill göra skolan så bra som möjligt för dem. Med hjärngymmet kommer det bli coolt som tusan, säger Frank Wedding.

Partneringprojekt i nära samarbete med beställare och verksamhet

De nya skolbyggnaderna som uppförs i två plan kommer att ha plats för 1 600 elever och 200 lärare. Från första början gällde avtalet med kommunen en nybyggnad och en ombyggnad. Men när den befintliga delen visade sig vara i för dåligt skick blev man tvungen att tänka om, berättar Skanskas projektchef Caroline Hassel.

– Kommunen fattade beslutet att bygga nytt rakt igenom och tack vare samverkan i projektet gick processen smidigt. Kattegattgymnasiet är ett partneringprojekt som genomsyras av att vi jobbar nära beställaren och även verksamheten. Alla parter strävar efter att hitta den bästa lösningen tillsammans och vi drar nytta av varandras erfarenheter, säger hon.

Skolan är ett pilotprojekt för Halmstad kommun som först av alla kommuner i landet har investerat i en VR-studio. Den innebär att man kan ”gå runt” i bygget redan under projekteringen. Flera gånger under produktionen görs även en 3D-skanning av byggnaden för att man ska kunna se vilka installationer som gömmer sig bakom väggarna när allt är uppfört och klart.

– Att få testa nya digitala verktyg på det här sättet och göra det tillsammans med kommunen känns både utvecklande och spännande för oss, säger Caroline Hassel.

Kattegattgymnasiet har varit en stor fråga för Halmstad kommun i många år.

– Äntligen har vi kommit igång och det är väldigt positivt att vi är klara med den första delen av skolan redan i början av nästa år, avslutar Caroline Hassel.

Fakta

Projektet är en totalentreprenad i samverkan på totalt 20 000 kvadratmeter. De nya byggnaderna kommer innehålla utbildningslokaler för ett stort antal gymnasieprogram, bland annat industriteknik vilket ställer speciella krav på att verksamhetslokalerna ska tåla tunga maskiner och kunna hantera ljud som uppstår.

Skolan ska också ha ett storkök med möjlighet att producera 2 400 portioner om dagen och en aula för 500 personer som även kommer att användas för aktiviteter utanför skoltid.

Konceptet Hjärnsmart bygger på projektet ”10 goda vanor” som har utvecklats av Kattegattgymnasiet tillsammans med utbildningsföretaget Hjärnberikad och Sveriges främsta hjärnforskare.

Senast uppdaterad: 2019-07-08

Rekommenderad läsning