På den gamla galoppbanan i Täby ska Skanska och JM bygga flera tusen bostäder innan området står klart kring 2050. Skanskas mest ambitiösa bostadsrättskvarter hittills är Scilla. Ett nollenergi-hus där solceller på taket, tillsammans med en investering i en solcellspark i Karlskrona, producerar mer förnybar el än vad fastigheten behöver per år. Nu tas nästa kliv med Mandelblomman – Skanskas första bostäder med solceller och batterilagring.
– Solceller är fantastiska, men de producerar mest energi när fastigheten behöver det som minst. Genom att stoppa in batterilagring kan vi spara den egenproducerade elen vilket gynnar både de boende och klimatet, säger Peter Isacson som är projektutvecklare på Skanska och har jobbat i Täby Park sedan byggstarten 2016.
Energieffektiva bostäder
Batteriet är inte större än ett kylskåp, men bidrar ändå till en jämnare och stabilare elförsörjning, både för fastigheten och elnätet i stort. Projektet har utvecklats tillsammans med Skanska Tekniks experter som räknat på både kostnaden och vinsten med att använda batterilagring.
– Det häftigaste är att vi kan tillföra ett kundvärde som tidigare inte existerat. Inte nog med att de boende får väldigt energieffektiva lägenheter, de sänker sina kostnader och kan till och med tjäna pengar på att sälja överskottselen vidare, säger Jenny Bergendorff, chef för Skanskas bostadsutveckling i Stockholm.
Stödtjänst för kraftnätet
Peter Isacson uppskattar omkring 15 procent lägre energikostnader över tid, jämfört med en vanlig fastighet utan solceller eller batterilagring. Bostadsrättsföreningen kan välja att använda den sparade energin till billigare hushållsel eller sälja överskottet till konsumtionsnätet, men det finns också ett tredje alternativ.
– Svenska Kraftnät lider av stora frekvensförändringar som sliter på elnätet. Har du batterilagring kan du sälja en stödtjänst där batteriet skickar ut en strömpuls som kompenserar för de här svängningarna, vilket skapar en intäkt till föreningen, berättar Peter.
Jobbar baklänges för gröna gårdar
Just nu sker grundläggning och stomresning av det som ska bli 156 Svanenmärkta lägenheter med inflyttning från 2026. Nyligen togs ett beslut om att använda Skanskas betong med lägre klimatpåverkan till fastighetens alla platsgjutna delar, och ute på gården står den biologiska mångfalden i fokus.
– Man kan säga att vi börjat jobba baklänges med våra planteringar. Det innebär att vi startar med en helt grön gård och sedan bara anlägger de ytor som krävs för att göra gården tillgänglig. Det skapar betydligt lummigare utemiljöer, säger Peter.
Måste ta ansvar för klimatet
Eftersom Mandelblomman är först ut med batterilagring kommer åtgärden att utvärderas, men målet är att det ska bli en självklar del av Skanskas verktygslåda för klimatet.
– Vi vet att de allra flesta vill bo i hus med höga klimatambitioner, inte minst från svaren i vår senaste bostadsrapport, men det är fortfarande för få som har råd att betala extra för hållbarhet. Därför behöver vi vara modiga och ta de här stegen ändå, säger Jenny.
Enligt Boverket står byggsektorn för omkring 22 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, vilket också innebär en chans att göra verklig skillnad.
– Det är ett ansvar jag förknippar med väldigt mycket stolthet. Att vi kan testa och införa nya lösningar som tar oss ytterligare ett steg på klimatresan, avslutar Peter.