c

Här finns bostäderna som minskar ditt klimatavtryck

Svenskarna vill bo mer hållbart i framtiden, men var finns framtidens bostäder? I Bunkeflostrand bygger Skanska småhus med så liten klimatpåverkan som möjligt.

Fönster med vacker grönska utanför.
1 av 3 I Bunkeflostrand utanför Malmö utvecklar Skanska ett nytt kvarter, Söder om Allén. När området är klart kommer husen att omgärdas av en grön stadspark.
Trähus i Skanskas nya bostadsområde Söder om Allén.
2 av 3 Husen är byggda med så liten klimatpåverkan som möjligt. Solpaneler på taken ger förnybar energi och även ett överskott som kan säljas vidare.
Tegelfasad på radhus i Bunkeflostrand.
3 av 3 Det syns inte på utsidan men varje tegelsten har tio hål som minskar materialåtgången, utan att tumma på funktion och hållbarhet.

I Skanskas färska bostadsrapport säger 61 procent av svenskarna att det är viktigt att bo miljövänligt och hållbart om tio år, men då behövs också fler hållbara bostäder. I Bunkeflostrand utanför Malmö utvecklar Skanska ett nytt kvarter, Söder om Allén. Projektet har kommit halvvägs, men totalt ska det bli 78 radhus, kedjehus och villor. Gemensamt för samtliga är ett stort fokus på material och lösningar som bidrar till att minimera husens klimatpåverkan. Bostadsområdet blir också det första i Sverige som precertifieras med SGBC:s NollCO2.

– I dagsläget är det omöjligt att bygga utan något som helst avtryck. Därför jobbar vi i stället med att göra kloka materialval och balansera de utsläpp som bygget genererar, till exempel genom solpaneler på taken som ger förnybar energi och även ett överskott som kan säljas vidare, berättar Anneli Andersson, projektutvecklare för Skanska Bostadsutveckling.

Hål för mindre material

På husen sitter papptak i stället för takpannor. Värmen kommer från biogas och glasullen som används till isolering är tillverkad av återbrukat glas. Här går de flesta av transporterna på HVO 100 och överblivet material skickas tillbaka till leverantörerna, så att det kan omvandlas och användas igen.

– Vi har jobbat mycket med att reducera mängden material. Till fasadteglet har vi valt en variant där varje tegelsten innehåller tio hål. Det syns inte från utsidan, och de har samma funktion som vanliga tegelstenar, men vi minskar materialåtgången med 15 procent, berättar Anneli och fortsätter:

– Vi använder betong med lägre klimatpåverkan, men har också minimerat tjockleken på betongstommarna, för att minska utsläppen så mycket som möjligt.

Unik grönska utanför

Husen är Svanenmärkta, vilket innebär att alla material har granskats av Svanen – från köksgolv till badrumsspackel. Det innebär också att de boende får en energieffektiv bostad, med saker som energisnåla vitvaror och snålspolande toaletter och blandare. Men det riktigt unika med Söder om Allén är kanske ändå det som finns utanför.

– Hela området kommer att vara omringat av en stor stadsdelspark som ska anläggas av Malmö stad. Dessutom ligger kvarteret längs med en kastanjeallé som ger en väldigt speciell grönska och naturkänsla.

– Tomterna är jämförelsevis stora och vi har även tänkt till när det gäller vilken typ av växter vi planterar, för att gynna den biologiska mångfalden i området och se till att insekter och fåglar trivs.

Låga driftskostnader

Inflyttningen har redan börjat, och kvarteret fylls på eftersom. Enligt Anneli är det inte alla bostadsköpare som efterfrågat ett mer hållbart boende initialt, men som definitivt upptäckt fördelarna efter tillträdet.

– Det som verkligen gör intryck på de boende är den låga driftskostnaden. Det är oerhört billigt i att bo i de här husen över tid, men sen har jag märkt att det växer fram en viss stolthet när de också förstår hur husen är byggda.

Varför ska man välja ett mer hållbart boende enligt dig?

– Vi måste alla bidra till klimatomställningen, och bostäder är ett väldigt bra sätt att göra det på. Inte nog med att du automatiskt sänker ditt eget avtryck, du får också en hälsosam inomhusmiljö, låga energikostnader och ett i princip underhållsfritt boende.

Senast uppdaterad: 2024-12-02

Rekommenderad läsning