c

Hakremmen gör skillnad!

Vissa sätter den uppe på hjälmen, fäster den i nacken eller låter den rentav hänga uppknäppt. Kreativiteten flödar, men nu är det dags att ta nästa steg. Här ger Skanskas Marie Sjöstedt fem anledningar till att knäppa hakremmen.

Att knäppa hjälmens hakrem borde vara lika självklart som att sätta fast cykelhjälmen eller använda bilbältet.
1 av 2 Att knäppa hjälmens hakrem borde vara lika självklart som att sätta fast cykelhjälmen eller använda bilbältet.
”Hjälmen ska skydda det viktigaste vi har”, säger Marie Sjöstedt, utvecklingsledare inom hälsa och säkerhet på Skanska.
2 av 2 ”Hjälmen ska skydda det viktigaste vi har”, säger Marie Sjöstedt, utvecklingsledare inom hälsa och säkerhet på Skanska.

De flesta på Skanskas arbetsplatser använder sin skyddsutrustning rätt. Kravet är skyddsskor, varselkläder på överkroppen, skyddsglasögon, handskar och kanske viktigast av allt – skyddshjälm. Hjälmen är utrustad med hakrem och i juli 2020 förtydligades kravet om att knäppa den under hakan.
– Precis som det är en självklarhet att knäppa slalomhjälmen när vi susar nerför backen, måste det bli en självklarhet att använda skyddshjälmen på rätt sätt, säger Marie Sjöstedt, utvecklingsledare inom Hälsa och säkerhet på Skanska.

Hon har stött på en hel del frågor och synpunkter sedan kravet blev tydligare och här hjälper hon till att vässa argumenten:

”Det känns fånigt att ha hjälmen knäppt.”

– Kanske finns det spår av fåfänga hos dem som inte vill knäppa hakremmen, och till viss del kan jag förstå det. För inte så länge sedan var det otänkbart för många att sätta en cykelhjälm på huvudet, men saker och ting förändras och utvecklas. Det känns alltid konstigt att vara i minoritet, men när vi alla knäpper hjälmen så kommer det plötsligt bli passé att inte använda sin skyddsutrustning rätt.

”Jag har ju på mig hjälmen varje dag, vilken skillnad gör en liten hakrem?”

– Större än du tror, senast i september hade vi en kollega som snubblade, tappade hjälmen i fallet och drabbades av en hjärnskakning till följd av det. Vi hittar exemplen i vår rapportering. Det finns till och med tillbud där hjälmen blåst av. Eller där medarbetare böjt sig över ett räcke och tappat hjälmen intill en förbipasserande. Det vi däremot inte läser är alla gånger som hjälmen skyddar oss från alltifrån bulor till allvarliga huvudskador.

”Tänk om jag fastnar och riskerar att strypas om hjälmen är knäppt?”

– Det är många som har frågat just om vad som händer om man skulle råka fastna med hjälmen i samband med ett fall. Hjälmarna är så finurligt utformade att hakremmen löser ut vid max 250 N, vilket motsvarar 25 kilo.

”Vad är nästa krav – tandskydd och flytväst?”

– Ja, om och när det behövs. Vi har en spännande och kreativ arbetsmiljö med duktiga hantverkare, men det är också en riskfylld miljö. Det ska man ha största respekt för. När Skanska skärpte kravet på knäppt hakrem tidigare i år var det inte för skojs skull utan för att vi såg att det verkligen behövdes. Ibland arbetar vi nära vatten och då är flytvästen en självklar och viktig del av den personliga skyddsutrustningen.

”Det är obekvämt och tungt med hjälm.”

– Det är klart att vissa kan uppleva hjälmen som otymplig, men det är mycket funktion som ska rymmas i en skyddshjälm. Den står emot allt från elektrisk ström till stänk från smält metall. Utvecklingen av hjälmarna går framåt hela tiden, både när det gäller komfort, material och design. Det är också viktigt att ställa in den rätt så att den sitter bra på huvudet.

Senast uppdaterad: 2021-01-20

Rekommenderad läsning