Att utveckla nya områden handlar om så mycket mer än det som faktiskt byggs. Här finns en chans att göra verklig skillnad, särskilt för ett företag vars kundlöfte är ”att bygga ett bättre samhälle”.
– Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp om planeringen i ett tidigt skede. Jag brukar betona att man måste förstå platsen. Vilka möjligheter och utmaningar har den? Finns det många gamla träd är det ett fantastiskt värde att spara och lyfta fram, säger Anja.
Just grönstruktur är viktiga av fler skäl. Den kan ta upp mycket vatten om de regnar, skapa trivsel och rekreationsmöjligheter och ge skugga under heta sommardagar.
– I Täby Park har vi till exempel skapat en grönslinga, en cirkel med träd och buskar, så att alla boende har närhet till den. Många städer har börjat med det, att det aldrig ska vara mer än 300 meter till en park eller grönområde.
Hur tar sig Skanska an ett nytt stadsutvecklingsprojekt?
– Vi jobbar framför allt inom fem fokusområden – grönblå struktur, social hållbarhet, klimat och energi, cirkularitet och mobilitet. Det övergripande målet är att använda våra resurser så smart och effektivt som möjligt, och skapa en miljö där människor kan uppnå en hållbar livsstil.
Vad tycker du är viktigt för att få till en bra arbetsprocess?
– Att få i gång en dialog med alla inblandade tidigt i processen, för att få med alla aspekter och förutsättningar för den specifika platsen. Det är inte minst avgörande ur affärssynpunkt. Om vi utvecklar en stadsdel som sedan visar sig angränsa till ett väldigt otryggt område, då minskar både attraktiviteten och värdet.
Är det dyrare att bygga hållbart?
– Inte nödvändigtvis. Det kan till och med bli billigare, till exempel genom att vi optimerar mängden material i en fastighet. Det finns också väldigt mycket bra saker som inte kostar om man bara tänker till.
– I stället för en gräsmatta kan du till exempel anlägga en ängsmiljö. Den sköter sig mycket själv, lockar pollinatörer och erbjuder ofta en trevligare miljö, plus att den tar vara på regnvatten.
Finns det exempel på dålig stadsutveckling?
– Om man tittar på hur vi gjorde på 1960- och 70-talen, med enorma husfasader och öppna, tomma gårdar utan privat sfär – så bygger vi inte i dag.
– I ett stadsutvecklings projekt behöver vi redan från start addera sociala värden, annars blir det bara en massa bostäder utan service och saker att göra för människorna som flyttar in. Det tycker jag att vi gjort bra i Täby Park. Vi startade med att bygga lekplatserna och sen husen. Där har vi också anlagt tillfälliga aktivitetsplatser, som en hundpark och ett utegym, för att skapa liv och rörelse även under byggtiden.
Vad får dig att trivas på en plats?
– Avsaknaden av trafik. Det spelar ingen roll hur fint det är, jag skulle aldrig köpa en bostad nära en stor väg. Det är jätteviktigt att ha nära till grönområden där man kan ta sin kvällspromenad och för mig är det vardagslyx om man kan cykla överallt.
Varför är Skanska en bra stadsutvecklare?
– Fördelen är att vi har allt inhouse. Markarbeten, vägar, hus och fastigheter, men också experter inom allt från geoteknik till biologisk mångfald. Vi har också lång erfarenhet om vilka metoder som fungerar, plus att vi hela tiden testar nya innovativa lösningar och hållbara arbetssätt för att kunna hjälpa våra kunder att komma framåt i sitt klimatarbete.