I stadsdelen Lade i Trondheim ska Skanska bygga runt 200 lägenheter som ingår i det nyskapande Powerhouse-konceptet. Tidigare projekt innefattar kontorshusen Kjørbo och Brattørkaia, men Powerhouse Lade är de första bostadshusen som byggs efter samma modell. Det handlar om plusenergihus, det vill säga fastigheter som producerar mer energi än de gör av med.
– Ett Powerhouse är designat för att minska sitt koldioxidavtryck under hela livscykeln. Det inkluderar alla utsläpp som huset producerar vid byggnation, renovering, driften över drygt 50 år och till sist rivning. Målet är att byggnaden ska producera mer förnybar energi än den förbrukar, och det fina är att de boende automatiskt blir en del av klimatomställningen, säger Skanska Norges Kim Bundgård.
Har utvecklat ny teknik
I första fasen byggs 96 lägenheter fördelade på fem hus där fokus ligger på att uppnå maximal energiproduktion. Taken täcks med solpaneler, både konventionella solceller och hybridpaneler som ger el och värmeenergi. Dessutom har Skanska tillsammans med Bravida utvecklat ett energikoncept som innefattar 27 energibrunnar och effektiva värmepumpar.
– Varje brunn går 200 meter ned i berggrunden. Tillsammans med värmepumparna och produktionen av solenergi skapas ett system som blir enormt energieffektivt. På vintern hämtas värme upp, och på sommaren kan överskottsvärme från hybridpanelerna lagras i berget eller säljas vidare, förklarar Kim Bundgård och fortsätter:
– Det nya här är hur de olika energikällorna kopplas samman. Ett ovanligt samarbete och en hel del nytänkande behövdes för att få solenergin och energibrunnarna att fungera tillsammans.
Engagemang från de boende
I projektet återbrukas både bergmaterial och stål från andra byggprojekt, och här används även betong med lägre klimatavtryck. I varje detalj ses materialvalen över och man har även optimerat materialanvändningen, till exempel genom att skippa kaklet i entrén och i stället exponera den råa betongen. Kim Bungård påpekar att det redan finns ett stort engagemang från de som kommer att bo i lägenheterna. Via en app har de blivande grannarna skapat undergrupper med namn som Gröna Fingrar, Vinklubben och Ut på tur.
– Det kommer att finnas ett växthus på innergården där de boende kan träffas, och en digital anslagstavla i varje uppgång med information om sociala aktiviteter, men också husets energiproduktion och förbrukning.
Energisamarbete nyckeln
Powerhouse-konceptet finns än så länge bara i Norge, men det är inte omöjligt att det kommer till Sverige inom en snar framtid. Det finns redan exempel på bostadshus som producerar mer energi än de gör av med, till exempel i Öjersjö Hagar strax utanför Göteborg och Gottorps Hage i Malmö, men det som gör projektet i Trondheim så unikt är storleken.
– Det vi hittills byggt i Sverige är energieffektiva småhus, vilket är lättare att få till utan superavancerad teknik. Solpanelerna på taket producerar tillräckligt med energi för att täcka husets årliga behov och ge ett överskott. I ett flerbostadshus behövs det mer komplexa energisystem, förklarar Lisa Lundin, klimat- och hållbarhetschef i Region Hus i Göteborg, som i augusti var på studiebesök i Lade.
Vad krävs för att det här ska bli verklighet i Sverige?
– Jag tror att samarbete är nyckeln. Skanska är bäst på att bygga hållbara hus medan andra aktörer kan bidra med specifika tekniska lösningar, som i Lade där ett energibolag tagit över driften av anläggningen och kan sälja överskottsenergin vidare.