c

Förebyggande arbete minskar vibrationsskador

Vibrationer är den vanligaste orsaken till arbetsskador i byggbranschen. Med rätt arbetssätt och moderna maskiner går skadorna att förebygga. – Kunskapsnivån behöver höjas i hela branschen, säger Mattias Jansson, skyddsombud på Skanska.

Temat för fackförbundet Byggnads årliga arbetsmiljövecka är vibrationer – den vanligaste orsaken till arbetsskador i byggbranschen.

Temat för Byggnads årliga arbetsmiljövecka är vibrationsskador. Över 50 procent av alla godkända arbetssjukdomar i branschen orsakas av vibrationer, vilket gör det till den vanligaste arbetsrelaterade skadan. I en enkätundersökning svarade 94 procent av fackförbundets medlemmar att de använder vibrerande verktyg i sitt arbete.

– Det är ett växande problem i vår bransch och skadorna kryper ner i åldrarna. Det är inte ovanligt att yrkesarbetare under 30 år har begynnande problem, som domningar eller stickningar i händerna, säger Mattias Jansson, skyddsombud och arbetsmiljöhandläggare på Skanska.

Kontroller fångar upp tidiga symptom

Vibrationerna kommer från handhållna arbetsverktyg, till exempel tigersåg, mutterknackare och borrhammare.

– Vi kallar det ibland för en osynlig fiende. Det är lättare att se risken med en fallolycka, men det här är en arbetsskada som smyger sig på över tid.

Den goda nyheten är att skadorna går att förebygga. På Skanska finns tydliga rutiner för hur man ska jobba med vibrationer. Det handlar om allt från riskbedömning och planering av arbetet, till val av maskiner och arbetsrotation. Skanska erbjuder även regelbundna medicinska kontroller för att fånga upp tidiga symptom.

– Jag tycker att vi har bra arbetssätt och utbildningsmaterial på Skanska, men jag tror att kunskapsnivån behöver höjas, inte bara hos oss utan i hela branschen. Vi ser att detta är en av de arbetssjukdomar som dominerar även för oss på Skanska. Vi behöver få till en större medvetenhet bland alla medarbetare och ta de här riskerna på allvar, säger Mattias Jansson.

Material som reducerar vibration

En annan sida av det förebyggande arbetet är innovation. Skanska deltar i det statliga forskningsinstitutet Rise projekt ”Noll Vibrationsskador [MD1] - Uppskalning för ett hållbart arbetsliv”. Skanskas medarbetare testar materialet Shockred4 som enligt uppgift kraftigt reducerar vibrationer från slående verktyg som slagborr eller spikpistol.

– Maskinerna kläs in i materialet vilket ska minska vibrationerna som överförs till hand och arm med upp till 90 procent. Det kommer visserligen att behövas fler åtgärder än så, men om det visar sig fungera är det helt revolutionerande, säger Marie Sjöstedt, arbetsmiljöspecialist på Skanska med ansvar för riskområdet vibrationer.

Förhoppningen är att forskningen ska leda till nya, bättre verktyg på marknaden.

– Som arbetsgivare har vi det största ansvaret, men jag tycker att maskintillverkarna också har ett ansvar. Jag tror att vi i branschen behöver gå samman i den här frågan och vara med och skapa den förändring vi vill ha, till exempel genom tydligare kravställning hos maskintillverkare och leverantörer, säger Marie Sjöstedt.

Senast uppdaterad: 2024-10-18

Rekommenderad läsning