I Sverige finns omkring 65 000 skyddsrum, med plats för runt sju miljoner människor, men byggandet upphörde nästan helt 2002 efter att staten drog in sin finansiering. Det förändrade omvärldsläget har dock skapat ett växande intresse för landets civilförsvar.
– Nybyggnation av skyddsrum kan många gånger vara komplext, dyrt och tidskrävande. Vi ser en stor potential med användning av prefabricering för att öka effektiviteten i alla delar av uppförandet, säger Nilesh Timmerbäck, konstruktör och utvecklingsprojektledare på Skanska Teknik i Växjö.
Prefabricering vanligt i Finland
Vid prefabricering förtillverkas delar av konstruktionen i fabrik. I Skanskas studie, medfinansierad av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, lyfts Finland fram som ett exempel där prefabricerade skyddsrum är tillåtet.
– Där började man med prefabricering i början av 1990-talet med syfte att öka byggtakten. Vi har använt kunskaperna från Finland som underlag till hur ett helhetskoncept med prefabricerade skyddsrum skulle kunna se ut i Sverige, säger Nilesh och fortsätter:
– Vi har identifierat både möjligheter, utmaningar och arbetssätt anpassade efter det svenska regelverket.
Ökad effektivitet i byggprocessen
Studien visar på flera fördelar med att tillverka färdiga byggdelar i fabrik, jämfört med platsbyggnation. Det handlar om kortare produktionstider, mindre materialspill, enklare planering och bättre arbetsmiljö.
– I ett skyddsrum finns flera olika ingjutningsgods, som ventiler, uteluftskanaler och tunga dörrar. Vid prefabricering kan de komma redan ingjutna i väggelementen. Vi flyttar därmed komplexa armeringslösningar och utföranden till fabrik, samtidigt som den ökade precisionen minskar risken för fel.
Mobila skydd ett alternativ
Ytterligare en potential med prefabricering är utformning av mobila skydd som snabbt kan sättas ihop vid ett ökat skyddsbehov i samhället.
– I nybyggda stadsdelar, som till exempel Djurgårdsstaden i Stockholm, finns det i princip inga skyddsrum i dag. Där skulle mobila skydd kunna vara ett alternativ om det behövs skyddade utrymmen snabbt. De skulle kunna utformas för att erbjuda ett begränsat skydd mot till exempel splitter och luftstötvåg, säger Nilesh och förklarar att de mobila skydden då skulle kunna förtillverkas och lagerhållas för att sen byggas upp, till exempel på en fotbollsplan, om behovet uppstår.
Utmaningar att lösa
Den stora frågan är om det går att uppnå en lika robust och seg konstruktion som vid platsgjutning. Ett prefabricerat skyddsrum måste likt ett vanligt skyddsrum kunna motstå explosion, kemiska eller biologiska stridsmedel, splitter, brandgas, joniserande strålning och raslaster.
– För att hitta en väg framåt behöver vi förstås testa och utvärdera alla dessa parametrar. Jag tror en nyckel är hur kopplingen mellan de olika prefabricerade elementen ser ut. Här skulle en åtgärd kunna var att begränsa antalet tillåtna fogar, för att på så sätt minska eventuella svaghetszoner.
MSB en viktig nyckel
I Skanskas studie medverkar både byggentreprenörer, prefableverantörer och skyddsrumssakkunniga. Arbetsgruppen har även tagit hjälp av Morgan Johansson, Norconsult Sverige AB, som i dag fungerar som teknisk expert i skyddsrumsfrågor åt MSB.
– Det var viktigt för oss att ha med både Morgans och MSB:s insikter i arbetet. Som statlig myndighet måste de förstås vara opartiska, men i slutändan är det bara de som kan ta den här frågan vidare, säger Nilesh.