I Göteborg bygger Skanska ett helt nytt område med 90 bostadsrätter. Projektet har stort hållbarhetsfokus, med åtgärder som återbrukat tegel och betong med lägre klimatpåverkan. Björlanda Ängar medverkar även i Byggföretagens pilotprojekt Sunda byggen. Det handlar om att skapa en sund och rättvis arbetsmiljö fri från fusk och regelbrott – det som på Skanska kallas Seriositet.
– Arbetslivskriminalitet är en utmaning för hela branschen och en av de viktigaste frågorna är att ha kontroll på att alla arbetstagare och leverantörer på arbetsplatsen uppfyller grundläggande krav. Där har Skanska skärpt rutinerna och vi var bland de första att testa det nya arbetssättet, berättar Anna-Maria Saul som är projektchef för Björlanda Ängar.
Självklarhet med tiden
Kraven från Sunda byggen, tillsammans med Skanskas förstärkta rutiner, innebär att stor vikt läggs vid inskrivning på arbetsplatsen. Alla medarbetare behöver ta med pass eller annan handling som visar nationalitet första gången de anländer till bygget, och om det gäller utländsk arbetskraft också intyg som visar att personen har rätt att jobba i Sverige.
– I början var det många som blev förvånade och ibland irriterade när vi bad dem identifiera sig. De tyckte att vi var onödigt hårda, men med tiden har det blivit mer av en självklarhet, säger projektingenjören Josefin Persson och Anna-Maria fyller i:
– Alla seriösa företag förstår när vi väl förklarar att det handlar om konkurrens på lika villkor.
Får övergripande koll
För att underlätta processen har Skanska tagit fram en fysisk inskrivningsblankett med checklistor och kontrollfrågor. En annan nyhet är verktyget Infobric som används till föranmälan av både företag och individer.
– Där kan vi se om ett företag har kollektivavtal, betalar F-skatt och arbetsgivaravgifter i rimlig omfattning. En bra funktion är att även våra underentreprenörer kan bjuda in sina leverantörer till verktyget, vilket ger både dem och oss övergripande koll på vilka som kommer till arbetsplatsen, säger Josefin.
Teamkänsla en nyckel
Men den viktigaste lärdomen, och Josefins och Anna-Marias bästa tips till andra som jobbar med frågan – vikten av att skapa en bra arbetsplatskultur.
– Vi har lagt stort fokus på att bygga ett bra team. Det gäller inte bara seriositetsarbetet utan generellt, men jag tror att det är nyckeln till att det gått så smidigt, säger Anna-Maria.
En annan insikt är att det här inte är en uppgift som en person kan lösa.
– Alla, från platsledning till yrkesarbetare, måste vara införstådda med varför vi gör det här. Då kan vi också stötta varandra när det känns jobbigt, till exempel om någon tvingats avvisa en kollega som inte har med sig rätt handlingar, säger Josefin.
Behöver ta socialt ansvar
Skanskas satsning på Seriositet uppskattas också av kunden, Egnahemsbolaget, som är en del av Göteborgs stad. Projektet delar löpande information om entreprenörsleden i Björlanda Ängar, så att projektledaren Elias Olofsson och hans kollegor kan följa upp att huvudentreprenören gör sitt jobb.
– Som ett kommunalägt bolag behöver vi ta socialt ansvar och se till att vi har schyssta villkor på arbetsmarknaden. Det är mycket positivt att Skanska förstärkt sina kontroller, och använder nya digitala verktyg som också underlättar vår uppföljning.