Man kan se framför sig hur han stod där i källaren hemma i Limhamn och experimenterade med olika betongblandningar, övertygad om att det fanns mer att göra med det hållfasta och ljudisolerande materialet än att mura väggar.
RF Berg var kemiingenjör och såg potentialen i betong som byggmaterial. På eget initiativ utvecklade han gjutningstekniken, vilket så småningom ledde fram till grundandet av Skånska Cementgjuteriet. Den globala byggkoncern vi 135 år senare känner som Skanska.
– Det unika med RF Berg är att han inte bara var en industriman, han var en föregångare när det kommer till social hållbarhet. En pionjär i frågan om kollektivavtal och han uppmuntrade även anställda att organisera sig i fackföreningar, berättar Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman.
Gick i borgen
RF Berg trodde helt enkelt att det som är bra för människorna och samhället också är bra för affärerna. Därför initierade han Sveriges första arbetsförmedling, grundade en skola, ett bibliotek, en bank och en vårdcentral.
– Han gav bort ritningar till de anställda och såg till att de kunde köpa billigt tegel. Han riskerade till och med sin egen ekonomi när han gick i borgen för flera egnahemsbyggen i Limhamn.
Visionerna stannade inte innanför Sveriges gränser. RF Berg hade höga ambitioner: ”Bolaget måste sköta sin affär, ej såsom en lokalfabrik för ett litet land i ett hörn av världen, utan såsom en fabrik vilken är nödsakad att deltaga uti världstävlan”, ska han ha sagt.
Ett livsverk
Rudolf Fredrik Berg levde inte länge nog för att få uppleva tecknandet av kollektivavtal mellan oberoende och jämbördiga parter. Det skedde först genom Saltsjöbadsavtalet 1938. Men vid hans död 1907 var hans livsverk ett rikstäckande svenskt företag med mer än 1 000 anställda. Och efter endast 20 års verksamhet var företaget redan etablerat på den internationella marknaden med verksamheter i Storbritannien, Finland och Ryssland.
– Det är inspirerande att företagets grundades av en man med så starka värderingar. Hans strävan efter att skapa ett bättre samhälle genomsyrar verksamheten än i dag, säger Gunnar Hagman.