c

En aktivitetsplats byggd på barnens idéer

Bunkeflostrand utanför Malmö utvecklas i snabb takt och stor skala för att bli hem åt många nya familjer framöver, redan nu bygger Skanska Sveriges första klimatneutrala radhus i stadsdelen. Skanska och Malmö stad bjöd in barnen i området att påverka den miljö de själva ska växa upp i. Resultatet blir en aktivitetsplats med något för alla.

Elever i klass 3 vid Ängsdals skolor i Bunkeflostrand utanför Malmö.

– Vi bygger både ett nytt stadsdelscentrum och ett stort antal bostäder, därför ville vi och staden gärna ge invånarna en chans att tycka till om hur området ska bli. Det var viktigt för oss att föra dialoger med olika åldersgrupper och bland dem barn och unga. Det är de som ska växa upp här, det blir en präglande tid i deras liv och det är här i området de kommer att kunna röra sig på egen hand.

Det säger Dagmar Gormsen, hållbarhetsspecialist på Skanska och ansvarig för medborgardialogen som påbörjats av Malmö stad och vidareutvecklats tillsammans med Skanska. Samtidigt med dialogen började Skanska fundera på hur platsen kan användas tillfälligt, redan innan byggnationen kommer igång. Man ville öppna upp för stora och små i området att mötas och aktivera sig på den mark som nu vilar i väntan på bygget.

– I dag upplevs den här platsen ligga i utkanten av Bunkeflostrand. Vi ville dra dit folk redan nu så att de hittar dit och förstår att där händer något spännande. Samtidigt har deltagarna i dialogen efterfrågat mötesplatser, så vi passar på att redan nu skapa ett rum för gemenskap och möten.

Genom Malmö stads kontakter med rektorerna för områdets skolor och förskolor hittade man ett antal barngrupper att jobba med, från förskoleåldern till högstadiet. Barnen fick frågan vad de önskar av det nya centrumet för att de själva ska trivas där, och vad de skulle vilja ha på den tillfälliga aktivitetsplatsen i väntan på bygget. För att göra medskapandet lustfyllt och kreativt fick de bygga modeller med allehanda material som träbitar, kartong, silkespapper och legogubbar.

– Vi fick ut jättemånga kreativa idéer. Barnen vill både kunna röra på sig på olika sätt, slappna av och hänga och göra andra saker. De hade väldigt olika intressen, det kommer att finnas något för alla, säger Dagmar Gormsen.

Resultatet kallar Skanska för Gottorps aktivitetsplats. Under de två åren innan bygget startar kommer det att finnas en basketplan, innebandyplan, mountainbikebana med gupp byggda av jordmassor, odlingsmöjligheter och ett gatubibliotek där man själv kan lämna in och låna böcker av andra i området.

Barnen deltar till och med i själva byggandet av platsen. Elever från byggprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Limhamn kommer, som en del av sin skolundervisning, att snickra bänkar, bord och läktare och måla linjer på idrottsplanerna. Det blir en chans att skapa något som möter ett verkligt behov, som inte stannar innanför skolans väggar utan syns i det offentliga rummet och blir till nytta för många.

– Vi hoppas att det här ska gynna barnen på flera sätt. Det ena är att de får ett nytt ställe att vara på och hitta på roliga saker. Men de får också lära sig hur de kan få inflytande i samhället, att deras röst är viktig och hur de kan göra den hörd. Förhoppningsvis ger det en stolthet att deras egna tankar och handlingar gör skillnad och spelar roll.

Mer information om de klimatneutrala radhusen finns på skanska.se/bostad.

I filmen visar barnen upp sina egna förslag till framtidens Bunkeflostrand.

Senast uppdaterad: 2021-03-22

Rekommenderad läsning