Onsdag kl 07.30: samling för veckans skyddsrond på projekt Ljusekulla, en stor logistikterminal med kyl- och fryslager som byggs på ett fält utanför Helsingborg. Produktionschef Patrik Orvallius leder den lilla skaran som går runt med en iPad och noterar säkerhetsrisker. Kontrollerar en brandsläckare, plockar upp ett tappat armeringsjärn, böjer ner en vass plåtbit i förbifarten, noterar en kabel som utgör snubbelrisk.
En gång i månaden förlängs proceduren med en riktad rond för coronaåtgärder som ska skydda de 47 medarbetarna.
– Det här med corona kom nog som en chock för allihop, men när vi satte upp lappar med instruktioner så respekterade folk dem väldigt snabbt. Det är lite typiskt svenskt tror jag. Det är säkert därför vi har klarat det så bra som vi gör, säger Patrik Orvallius.
– Det farliga är nu när folk börjar tröttna. Man ville så gärna att det här skulle vara över till semestern, men det blev ju inte så. Sen hoppades man till jul, men nu får vi leva med corona även in på det nya året.
Biträdande arbetsledare Zabrina Lindblad växlar över till protokollet för coronaåtgärder i appen och checkar av: finns möjlighet att hålla god handhygien? Hålls möten utomhus i möjligaste mån? Har man identifierat vilka i personalen som tillhör en riskgrupp? Hon dokumenterar åtgärderna med foton och lägger in i appen.
Överblick och goda exempel
Att ronden görs i samma app som vi använder för våra vanliga skydds- och miljöronder ger många fördelar säger Måns Waltersson, hälsa- och säkerhetschef som tagit fram den digitala checklistan för corona.
– Det ska vara lätt att göra rätt och det blir det med det här verktyget. Appen påminner när det är dags, på så vis glöms det inte bort. Det är redan mycket som ska kontrolleras ute på byggena och det här har lagt sig som ett extra lager ovanpå allt annat. Och visst, man skulle kunna kryssa i rutor på ett papper, men då tappar vi överblicken för mig som jobbar mot 40-50 projekt och vill se hur det funkar i hela regionen.
Appen ger standardiserade och uppdaterade rutiner: en ändring som görs centralt slår igenom direkt vid nästa skyddsrond på samtliga arbetsplatser. Man samlar in goda exempel att sprida vidare, som projektet som skaffade varje medarbetare en plastback för kaffekoppen och matlådan så att städpersonalen kan desinficera borden mellan rasterna.
Målet att fler går ronden
När skyddsronden i Ljusekulla är klar klickar Zabrina Lindblad iväg avvikelserapporten. Fem punkter skickas för åtgärd till ansvariga. De kommer att få en påminnelse i sin mailkorg varje dag tills de löst problemet och checkat av i systemet.
Nu är det frukostdags. Tre extra personalbodar har satts upp för att avstånden ska hållas i omklädningsrum och matsal. De rastande kollegorna sitter i ändarna av de långa borden och pratar med varandra på håll, men inte om corona.
– Det är ju så mycket om det överallt ändå, i teve, radio och tidningar. Vi pratar mest om aktier vid vårt bord, säger skyddsombudet Rasmus Madsen och skrattar. Det är du som brukar påminna oss Patrik.
– Ja det ingår i mitt jobb att hålla er vid liv här ute, säger Patrik Orvallius.