För att driva marknaden framåt skulle Pia Schröder och Niklas Grimslätt vilja se att tävlingar om markanvisningar avgjordes på andra kriterier än enbart pris. Förutom klimat och miljö skulle även kvaliteter och innehåll i en byggnad kunna premieras.
– Vi förstår att det kan bli svårare att utvärdera bidragen som kommer in, men kommunerna behöver utveckla den förmågan. Man bör även försäkra sig om genomförandeförmåga både när det kommer till tid och ekonomi, säger Niklas och resonerar vidare:
– Idag finns en uppenbar risk att priskonkurrens leder till enkla lösningar i jakten på kostnadsbesparingar. Detta leder i sin tur till en olycklig stadsutveckling med tanke på framtida generationer som ska leva i de hus som vi bygger idag. Det måste bli lönsamt att investera i hållbara lösningar.
Man bör alltså även ta hänsyn till social hållbarhet som mångfald och inkludering.
– Ett sådant kriterium skulle kunna vara trygghet. Alltså hur man utformar ett kvarter så att det attraherar olika målgrupper. Om det finns människor som arbetar på platsen dagtid, samt äldre och unga människor som bor i området, så rör sig folk där under dygnets alla timmar vilket skapar trygghet, säger Pia.
– I kommersiella fastigheter kan det handla om att man tar hänsyn till hälsoaspekten, att man har möjlighet att utveckla hälsosamma platser för rörelse och kreativitet och på så sätt också hålla ohälsotalen nere, fortsätter Niklas.