c

Christin bytte varselkläderna mot vårduniformen

Christin har arbetat som undersköterska innan hon vidareutbildade sig inom logistik och började på Skanska.

Många har en inre röst som vägleder dem. Christin Böhm, till vardags logistiker på Skanskas pålfabrik i Bollebygd, lyssnade på sin och tog tjänstledigt för att hjälpa till i vården.

Den här dagen i slutet på maj är hon ledig efter att ha arbetat en och en halv vecka i streck. Trots det låter hon pigg i telefonen.

– Jag arbetar på en ortopedavdelning som gjorts om till beredskapsavdelning för att ta emot coronasmittade. Det hör inte till vanligheten att arbeta så många dagar i rad. Men det är heller inte normala tider, säger Christin.

Christin har arbetat som undersköterska innan hon vidareutbildade sig inom logistik och började på Skanska. Anledningen till att hon valde att ta tjänstledigt och snabbt dra på vårduniformen var enkel. Hon bryr sig.

– Jag vill hjälpa till där det behövs. I kombination med att en lugnare period väntade på fabriken kändes det självklart. Vården var högt belastad redan före pandemin. Skanska står dessutom för löneskillnaden, vilket gjorde beslutet ännu enklare.

Hur är stämningen på beredskapsavdelningen?

– Den har varit dämpad, man märker att den ordinarie personalen är trött på situationen. De arbetar med uppgifter de annars inte jobbar med. Patienter kommer och går på ett sätt som de inte brukar. Och nu är semestrarna i farozonen. Men de uppskattar att jag är på plats. Jag försöker vara positiv och dra upp stämningen.

Känner du dig aldrig otrygg?

– Jag arbetar hellre där jag gör än inom till exempel äldreomsorgen. Här har vi rätt utrustning, vilket inte alltid är fallet inom äldrevården. Jag är heller inte i någon riskgrupp. Får jag det så får jag det. Samtidigt har det känts som om jag lika gärna kan få det på ICA eller någonstans på stan.

Vad har varit svårast under de här tre veckorna?

– Att hålla uppe en positiv attityd. Alla jobbar hårt och beklagar sig, vilket är förståeligt. Jag försöker prata om andra saker, för annars blir det så att du jobbar med covid och när du lämnar sjukhuset är det enda som möter dig mer covid. Allt kretsar kring detta. Jag försöker hitta personliga samtalsämnen.

På frågan vad Christin kommer att ta med sig tillbaka till Skanska blir det en lång paus.

– Att vara noga med informationen, säger hon till slut.

Hur menar du?

– Det är lätt att rykten florerar. Vad som är fakta och vad som är spekulation blandas ihop. Information är överlag en stor utmaning. Till och med inom sjukhuset pågår det rykten om vad som händer på de olika avdelningarna. Det är oerhört viktigt med transparens för att lugna folk och få dem att samarbeta som grupp, avslutar Christin.

Senast uppdaterad: 2020-06-03

Rekommenderad läsning