Det är en solig septemberdag i den expansiva stadsdelen Västra Hamnen. I kvarteret Sjösättningen riggas det för invigning: det är tid att fira att det mångfacetterade projektet kommit på plats med äldreboende, förskola samt hyres- och bostadsrätter.
Men främst firar man att en flera år lång samarbetsprocess mellan Malmö Stad och Skanska är i hamn, med startpunkt i stadens första markanvisning med krav på sociala värden.
– Vi började med att fånga upp Malmös utmaningar kring segregation, utanförskap och arbetslöshet. Utifrån den analysen har vi fått bra saker att hända. Vi har fört många individer närmare arbete och krympt mentala avstånd i en uppdelad stad, säger Hans Fransson, affärsutvecklare på Skanska.
Resa mellan motpoler
Hans ord får sin förklaring när en skåpbil stannar utanför partytältet på gården. En samling sjalklädda kvinnor langar under ivrigt samråd ut fat och karotter med falafel, hummus, tabbouleh och andra delikatesser. De kommer med catering till invigningen, men också första leveransen av mat till den nya lokalen som arbetsintegrerande företaget Yalla Trappan får disponera till nedsatt hyra i Sjösättningen.
Här ska café och catering bedrivas av kvinnor som får chans till sitt första jobb. Att de öppnar i Västra Hamnen har stor symbolisk betydelse. Bilresan hit från Rosengård är bara några kilometer lång, men avståndet mellan invånarnas medellivslängd och medelinkomst är desto större.
– Vi blir en bro mellan två poler i Malmö. Invånarna här får äta god mat och träffa våra kvinnor, medan vi kan erbjuda fler personer ett jobb. De här kvinnorna står allra längst från arbetsmarknaden och saknar yrkeserfarenhet och utbildning. Men vi tar tillvara deras egna färdigheter och bygger på dem, säger Christina Merker-Siesjö som startade Yalla Trappan för tio år sedan.
Hon greppar mikrofonen för att invigningstala om hur verksamheten gått från sex kvinnor i en källarlokal till 45 anställda och flera filialer runt Malmö.
– All jämställdhet bygger på att kvinnor har en egen ekonomisk plattform. De blir föredömen för sina barn och ambassadörer för andra kvinnor som ser att det är möjligt. Det ger så mycket samhällsvinst att det inte går att räkna på.