Hur viktigt är det att det byggs fler bostäder i Göteborg?
– Vi har ett enormt underskott i hela regionen och framför allt i Göteborg. Det finns för lite av det göteborgarna själva efterfrågar och för få bostäder tillgängliga för den kompetens som kommer utifrån, särskilt internationell kompetens.
– Det beror till viss del på befolkningsökningen, men också politiska prioriteringar och utdragna planeringsprocesser. Göteborg kan ha flest hyresrätter i Sverige men kötiderna är mycket långa och inget alternativ för nyinflyttade.
Hur påverkas stadens näringsliv av bostadsmarknaden?
– När vi frågade våra medlemsföretag svarade nära 50 procent att de ser bostadsmarknaden som ett direkt hinder för rekrytering. Vi har ett expansivt näringsliv och starkt innovationsklimat, som riskerar att hämmas om företagen inte kan locka och behålla talanger.
Vilka behov ser du de närmaste tio åren?
– Om man tittar på de närmsta fem åren beräknar SCB att Göteborg kommer vara den starkast växande kommunen i landet, och enligt Business Region Göteborgs beräkningar ligger regionens bostadsbehov på 60 000 nya bostäder till 2035. Det är direkt avgörande att bostadsmarknaden och byggandet kommer i gång igen. Bostadsbyggandet ser ut att återhämta sig från 2025 men om inget görs kommer utbudet vara långt under behovet.
Vilken bostadsform ser du störst behov av – vad behöver byggas?
– När vi tittar på boendepreferenser finns det en stark önskan hos göteborgarna att flytta till småhus, samtidigt som utbudet är förhållandevis litet. Generellt skulle vi gärna se att det fanns fler boendeformer, även i form av fler ägarlägenheter och co-living till exempel.
– När vi frågar våra medlemsföretag säger 70 procent att man vill se fler hyresrätter, just för att kunna locka arbetskraft från andra delar av Sverige och världen. Göteborgarna har en stark preferens även för hyresrätten, högre än i de andra storstäderna. Men hyresmarknaden fungerar inte och det påverkar såväl individer som samhället i förlorad tillväxt och sysselsättning.
Hur kan vi få fart på bostadsbyggandet?
– Det finns väldigt många svar på den frågan men hyressättningssystemet och minskade ledtider i plan- och byggprocesser är en viktig del. Vi anordnade nyligen ett seminarium på temat ”Bygg i tid” för att uppmärksamma frågan. Långa ledtider i kommunernas detalj- och planprocesser leder till högre kostnader för att bygga, och i förlängningen färre bostäder och lägre tillväxt. Här behövs en konstruktiv dialog mellan alla aktörer.
Hur ser du på behovet av mer hållbara bostäder i framtiden?
– Det är jätteviktigt att vi bygger attraktivitet och på ett sätt som är hållbart över tid. Det här kopplar också tillbaka till initiativet ”Bygg i tid”. När byggprojekt drar ut på tiden kan det försvåra hållbarhetsarbetet när kostnaderna ökar och kraven ändras. Så effektiva processer är absolut en av nycklarna till att lyckas med klimatomställningen i byggbranschen.