Det är måndag morgon. 25-åriga Anneli Edvardssons arbetsdag på sjukhusbygget har, som vanligt, börjat med ett morgonmöte. Anneli ser fram emot att gänget snart ska dra igång morgongympan, något hon själv brukade hålla i på sin förra arbetsplats.
– Det känns jättebra att mjuka upp kroppen och stretcha ut den innan arbetsdagen börjar. Man startar ju inte ett träningspass utan att värma upp, eller hur?
Byggde fågelholkar
Anneli flyttade till Stockholm från Dalarna för ett år sedan. Hon ville pröva något nytt, lära känna nya människor och arbetsplatser.
– Eftersom jag redan jobbade på Skanska så anmälde jag mitt intresse för att jobba här och fick napp direkt, säger Anneli, som är uppvuxen på en släktgård strax utanför Borlänge.
På den stora gården fanns både bostadshus och den handelsträdgård som familjen drivit i tre generationer. Anneli och hennes familj bodde i mangårdsbyggnaden och farmor och farfar i gårdshuset. Efter skolan sprang hon ofta över till farfar för att snickra med honom.
– Han var inte utbildad snickare, men väldigt händig. Han uppmuntrade mig att lära mig hantverket och jag minns att vi byggde både fågelholkar och en verktygslåda av trä. Det var där mitt intresse för träarbete väcktes.
Coolt att vara samhällsbyggare
För Anneli var gymnasievalet självklart. Hon skulle gå byggprogrammet! Redan under den första praktiken fick hon bekanta sig med Skanska och när det var dags för lärlingsperioden var det just här hon fick sin plats. Det var också på Skanska hon lärde sig att arbetet var så mycket mer än bara att slå in spikar i trä.
Under sina fem år på Skanska i Borlänge hann Anneli vara med som samhällsbyggare på många spännande projekt. Hon nämner det omskrivna äldreboendet Kungsljuset och 55-plushusen Bovieran, där innergården är glasad och bjuder på palmer och medelhavsklimat.
– Jag har också varit med och byggt Falu lasarett och Resecentrum. Det är rätt så coolt när man åker omkring därhemma och kan säga åt kompisarna att jag varit med och byggt allt det där.
Och nu är Anneli alltså med vid ombyggnationen av S:t Görans sjukhus i Stockholm, som får allt ifrån fler vårdplatser till ny BB-avdelning och akutmottagning.
Den här gången är hon inte bara träarbetare utan också lagbas – den som har koll på att allt flyter på som det ska.
– Mitt hjärta sa ”ja” direkt när jag fick frågan, men jag bad ändå att få tänka på saken över dagen, skrattar Anneli, som gillar att vara spindeln i nätet.
Jämställt yrke lönemässigt
Att vara tjej i byggbranschen har aldrig varit ett problem för Anneli, och hon har aldrig varit den enda kvinnan på arbetsplatsen. Redan i hennes gymnasieklass var 40 procent av eleverna tjejer.
– Jag hade några kompisar som gått utbildningen och jag vet att några yngre vänner inspirerats av mig. Jag tror att vi banar väg för varandra. När tjejer synliggörs blir det tydligare att byggbranschen är ett alternativ för alla, säger Anneli och påpekar att en del kanske skräms av att arbetet kan vara tungt.
– Tungt är det ju inom vården också, men där är det mycket sämre betalt. Mitt yrke är ett av de mest jämställda lönemässigt. Alla vi som sitter tillsammans i fikarummet har samma lön, oavsett kön.
Att det nya lärlingsprogrammet, som hjälper kvinnor att byta bransch mitt livet, öppnar dörrar för fler tjejer tycker Anneli är jättebra. Inom kort välkomnar arbetslagen i hennes projekt två nya medarbetare som kommer från skolan och butiksbranschen.
– Kanske är det kvinnor som aldrig vågade söka till byggprogrammet, men som nu får chansen att förverkliga sin yrkesdröm.
Jämställd arbetsplats
Anneli ger sin egen arbetsplats tummen upp när det gäller jämställdhet och räknar upp exempel som att hon och lagets andra kvinna har en egen dambod för ombyte av kläder, och att de kunnat beställa mindre – och lättare – borrmaskiner.
– När jag bad om det, och visade att den lättare maskinen funkar lika bra som den tunga, så har flera av männen också valt den mindre maskinen. Man ska inte bära tungt i onödan, säger Anneli som i grunden också är skyddsombud.
Hennes starkaste drivkrafter och motivation i jobbet är kollegorna, trivseln i arbetslaget och de utmaningar hon ställs inför på jobbet.
– Det är inte alltid som verkligheten stämmer överens med ritningarna. Då gäller det att vara flexibel och lite av en problemlösare. Det är just det som är grejen med det här jobbet. Ingen dag är den andra lik och variationen gör att det aldrig blir tråkigt!