Kan man göra området kring en fastighet lite grönare och dessutom bidra till biologisk mångfald? Det är en fråga som Johan Hedve, affärsutvecklare inom logistik vid Skanska Fastigheter, länge funderat över. Ett personligt intresse för natur- och djurliv har bidragit till att nyfikenheten finns där naturligt.
– Jag är inte utbildad ekolog eller biolog, men intresset har varit starkt sedan jag var barn. Starten var nog en regnig sommar när jag hade läst ut alla sagoböcker och i stället gick ut och tittade på växter och djur, säger Johan och berättar att det sedan blev grodor och sköldpaddor hemma i pojkrummet, extrajobb på Skansen och en upptäcktsresa till Madagaskar.
Inget mer än en grön öken
Som ansvarig för utvecklingen av Greenhouse, en 44 000 kvadratmeter stor anläggning för ett nytt livsmedels- och logistikcenter åt livsmedelsföretaget Greenfoods i Långeberga, Helsingborg, hade han tidigt tankar om vad den mark som omgärdar anläggningen – en tidigare åker – skulle kunna fyllas med. Han såg möjligheten att bidra till biologisk mångfald på platsen.
– Om man bara gör det enklaste, som att så gräsmatta, blir det kort sagt inte mer än en grön öken. Men genom att medvetet välja särskilda arter av träd och växter och andra viktiga inslag kan man göra stor skillnad, och det är ju förstås något som vi på Skanska vill bidra till.
Helt i linje med Greenfoods ambitioner
Johan Hedve presenterade sina tankar i ett möte med bland andra Greenfoods Anna Klenell, hållbarhetschef för Fresh Produce.
– Vi tyckte alla att Johans tankar var spännande, då de ligger helt i linje med våra ambitioner, som är hållbarhet i alla led. Vi välkomnar nya sätt att se på och driva vår ambitiösa hållbarhetsagenda framåt och biologisk mångfald är en mycket viktig fråga, säger Anna.
Johan Hedve beskriver att han efter mötet tog sig till Bruce skog, ett naturreservat inte långt från platsen för Greenhouse, för inspiration. Området är ett gammalt odlingslandskap som funnits i 5 000 år.
– Min tanke var att man skulle kunna återskapa det.
Tre zoner av sprudlande liv
Med Johans kunskap om vilka arter som främjar den biologiska mångfalden satte sedan skissarbetet i gång. Området delades in i tre zoner. En zon har fokus på det ätbara, med bland annat valnötsträd, hassel och äkta kastanj.
– Kastanjeträd är inte bara vackra, och kastanjerna ätbara, de är också viktiga för bin.
I området tillför man också död ved, det vill säga trämaterial där nedbrytningsprocessen satts i gång, och sandbäddar, som båda är viktiga livsmiljöer för insekter.
I en annan zon härmas det gamla skånska odlingslandskap som traditionellt rymde alléer med ek, oxel, lind och lönn, tillsammans med vildapel och -päron, vide, olvon, hägg och hagtorn.
En tredje zon fylls med vildrosor, fläder och körsbär, som har en särskilt fin vårblomning. Totalt planteras 23 olika arter av träd och buskar och 25 olika arter av ängsblommor.
Kan appliceras på alla typer av projekt
Anläggningen ska stå inflyttningsklar i maj 2023 och Johan Hedve kan nu se sina skisser växa fram i området omkring Greenhouse. Han betonar att liknande projekt inte behöver begränsas till ett företag som arbetar med livsmedel, eller till lager och logistik. Samma sätt att tänka kan appliceras på områden intill alla typer av fastigheter som utvecklas.
– Det finns inga begränsningar för hur vi kan arbeta tillsammans för biologisk mångfald.