Behovet av nya bostäder i Sverige beräknas till drygt en halv miljon fram till 2033. Samtidigt har bostadsbyggandet stannat av, bland annat på grund av de senaste årens inflation och räntehöjningar.
– Hårdare krav kring detaljplaner och kraftigt ökade produktionskostnader har också bromsat utvecklingen. När förutsättningarna på marknaden förändras behöver regelverken följa efter, konstaterar Skanska Sveriges vice vd Eva Torberger.
Hon är positiv till förslaget om att höja bolånetaket till 90 procent, men det räcker inte för att få fart på bostadsbyggandet.
– Det behövs ett flertal politiska initiativ för att stimulera nyproduktionsmarknaden. Ett vore att slopa det skärpta amorteringskravet. Det stänger ute många från bostadsmarknaden, inte minst förstagångsköpare.
Hållbart över tid
Hon tycker att regeringen borde titta på Norges modell med statligt bosparande där den som bosparar betalar mindre i skatt.
– Det är ett sätt att få unga att spara till kontantinsatsen. Ett annat förslag som är utrett och klart och därmed redo att införas är ett startlån för förstagångsköpare. Ytterligare ett är en flyttbonus för den som flyttar till en nyproducerad bostad byggd med låg klimatpåverkan.
Just frågan om mer hållbara bostäder är viktig för Skanska som har ett mål om netto noll koldioxidutsläpp i hela värdekedjan till 2045.
– Det är inte bara viktigt att det byggs nya bostäder i Sverige. Vi vill att det vi bygger också ska vara hållbart över tid och göra det enkelt för de boende att leva mer hållbart.