c

Unikt samarbete för återbruk i megaformat

Rivningen av en fastighet i Lund gav Skanska möjligheten att testa återbruk i större skala. Nu har den tunga betongstommen fått nytt liv i Boverkets nya kontor i Karlskrona.

Medarbetare från Skanska, Ikano Bostad, Starka Betong, Daco och Structor står på rad med ryggen mot kameran.
1 av 3 Samarbete är nyckeln till framgång. Det unika återbruksprojektet i Lund och Karlskrona var ett lagarbete mellan Skanska, Ikano Bostad, Starka Betong, Daco och Structor.
Betongstommar kapas vid rivningen av ett kontorshus i Lund.
2 av 3 Vid demonteringen kapades stommen i exakta längder för att sedan kunna monteras i Boverkets nya kontor.
Bjälklag i betong lyfts med hjälp av en kran.
3 av 3 350 kvadratmeter betongstomme har återbrukats i bygget av Boverkets kontor i Karlskrona.

Det började med att Ikano Bostad skulle riva ett kontorshus i Lund för att ge plats åt nya bostäder. Eftersom den befintliga byggnaden bara var 35 år gammal, och det fanns en stark ambition att hålla nere klimatpåverkan från rivningen, letade Ikano efter en samarbetspartner som kunde återbruka stommen. Det blev nej hos en rad olika aktörer, innan frågan landade hos Skanska Hus Syd och klimat- och hållbarhetschefen Anders Edvardsson.
– Jag kände vara ”YES” när samtalet kom. Vi har ju återbrukat mycket tidigare, som tegel och undertaksplattor, men tunga stommaterial ligger på en helt annan svårighetsnivå. Här fick vi en unik chans att testa och lära oss något helt nytt.

Plockade ut golvet

Det finns flera utmaningar med att återbruka bjälklag och stommar i betong. En är kvaliteten på materialet. Därför var första åtgärden att skicka prover till det statliga forskningsinstitutet Rise för att testa hållfastheten. Proverna visade att betongen var i finfint skick, men den stora frågan återstod – hur demonterar man egentligen ett bjälklag? Och dessutom från ett sju våningar högt hus.
– Vi hade ingen aning om hur vi skulle gå till väga, men tillsammans med rivningsentreprenören kom vi fram till att vi måste börja uppifrån. Vi skalade bort taket och plockade ut golvet från den näst högsta våningen.
För att materialet skulle passa i Boverkets nya kontor i Karlskrona säkrades materialet först med lyftkran och kapades sedan i exakt rätt längder. För att kunna jobba säkert stämpades byggnaden med stöttor på varje våningsplan.
– Det är sådana spänningar i materialet att när man börjar såga smäller det, nästan som pistolskott, men allt gick jättebra. Vi fick ner runt 350 kvadratmeter vilket motsvarar 21 ton sparad koldioxid.

Ett lagarbete för klimatet

Att två kommersiella aktörer går ihop och genomför ett återbruksprojekt av den här omfattningen utan ekonomiskt stöd från forskning eller myndigheter är ovanligt, men enligt Anders viktigt om branschen ska lyckas med att nå klimatneutralitet i framtiden.
– Vi behöver utmana gamla arbetssätt och testa nya väger, och många gånger kräver det att vi samarbetar med branschkollegor, säger han och påpekar insatsen var ett lagarbete mellan Skanska, Ikano Bostad, rivningsentreprenören Daco, stommontören Starka Betong och konstruktören Structor.
– Visst kommer processen att behöva finslipas och effektiviseras i framtiden, men nu har vi tagit ett stort steg på vägen och lärt oss massor som vi tar med oss till nästa projekt.

Övergång till cirkulärt byggande

Eftersom Skanska har en övergripande ambition att arbeta mer cirkulärt är det viktigt att fler projekt vågar testa återbruk – även om det ibland tar längre tid och kostar mer.
– Med vår storlek har vi en unik position att gå före och påverka branschens övergång till cirkulärt byggande. Men det kräver både nytänk och samarbete med andra i branschen, säger Andrea Pap de Pestény, klimat- och hållbarhetschef för Skanska Projektutveckling.
Hon tror det kommer att hända mycket på området de närmaste åren.
– Just nu handlar det mest om att våga testa och träna på att göra nya saker, men på sikt behöver vi systematisera och skala upp arbetet. Om bara 10 procent av byggprojekten i Sverige använde återbrukade material skulle det vara ett enormt kliv framåt för branschen, avslutar Andrea.

Senast uppdaterad: 2024-05-16

Rekommenderad läsning