c

Så mycket mer än bara hus – en konsttävling svetsar samman kvarteret

Ett 80-tal konstnärer har tävlat om att få smycka kvarteret Örgryte Torp, där Skanska har anordnat en konsttävling med många bottnar: social hållbarhet, trivsel och delaktighet. Här har de boende själva fått vara med och avgöra hur deras kvarter ska förvandlas från en samling hus till en trivsam plats med tydlig identitet.

Av de 80 bidrag som konstnärer lämnade in i Skanskas konsttävling kommer två vinnare att uppföras i Örgryte Torp, efter en utställning där juryn och de som köpt bostad i området röstat på sina favoriter.

Förstapristagare

Fem glaspartier i husets entréer på tema Testbilder av Lotta Söder.

Andrapristagare

Bronsskulpturen Sommarradio av Emma Ströde.

 

Del av ett hållbarhetsarbete

För Skanska är tävlingen en del av hållbarhetsarbetet, ett sätt att skapa värden som berikar staden långt efter att bostaden är såld och nyckeln överlämnad.

För att skapa ringar på vattnet och stimulera fler konsttävlingar runt om i landet har Skanska gjort en inspirationsguide som berättar steg för steg hur det gick till att genomföra tävlingen. Den är fri att ladda ner och använda. 

- Vi vill vara delaktiga i utvecklingen av staden och leva upp till visionen som Göteborg har satt upp.  2016 är det extra fokus på konst och kultur inför Göteborgs 400-årsjubileum, vår tävling är del av den satsningen. Vi är en långsiktig bostadsaktör som vill bidra till samhällsvärde samtidigt som vi levererar bostäder till våra kunder, så det är viktigt för oss säger Skanska Nya Hems regionchef Lars Henriksson.

Se videoreportaget om Skanskas konsttävling här.

Det är en anrik plats som ska prydas. Brf Synvillan byggs där det gamla radio- och tevehuset en gång stod, under många år ett känt landmärke i Göteborg. Att anknyta till historien har varit ett viktigt kriterium när 16 entrédekorationer, fasadprydnader och skulpturer har valts ut till finalister av en namnkunnig jury: arkitekter, konstnärer och representanter från Skanska och Göteborgs Stad.

Utställningen av finalbidragen bevakades av media. Läs artikeln i Örgryte & Härlanda Posten. P4 Göteborg var också på plats med direktrapportering.

Ett kitt mellan människor

För staden är konst inte en trevlig bonus utan ett grundfundament i stadsutvecklingen, enligt jurymedlemmen och stadsarkitekten Björn Siesjö. Han ser mycket positivt på att Skanska som privat aktör tar eget ansvar för att tillföra konst, vilket han betraktar som en uppenbar aspekt av hållbarhet.

- Konsten har definitivt en social dimension. Den är en del av vår upplevelse av staden och vår upplevelse formar vårt beteende i staden. Om vi har konst som berör och påverkar oss så är den en del av kittet som håller människorna samman.

Men det pratas så mycket om bostadsbristen i Göteborg. Varför ska man satsa på konst när det är så viktigt att det byggs hus?

- Ännu allvarligare är bristen på stad i Göteborg. Bostadsbristen kan vi nog råda bot på, den beror inte enbart på att vi bygger för lite utan på många andra faktorer. Men bristen på stad och livsmiljö i Göteborg är akut efter många år av optimeringar för biltrafiken, som inte har tagit hänsyn till människor och deras liv.

Hjälper barn att hitta hem

Jurymedlemmen Tina Wallenius är glaskonstnär och ledamot i Göteborgs kulturnämnd och poängterar att konsten har en större roll i det dagliga stadslivet än vi vanligtvis tänker på, även för dem som inte ser sig som konstintresserade.

- Vi har alla i Göteborg någon gång sagt att ’Vi träffas vid Kopparmärra.’ Statyn och konsten i sig skapar en plats som vi alla kan relatera till. Annars får vi kanske bara fyrkantiga lådor. Vi vet också att små barn har svårt att hitta hem om alla trappuppgångar ser likadana ut.

De boendes röst

Skanska ville ge de boende i kvarteret möjlighet att påverka sin egen livsmiljö. Därför fick de vara med och rösta bland förslagen. Det gillar Björn Siesjö, som tror att det hjälper dem att göra platsen till sitt hem.

- Jag tycker det är jättebra, det är en del av känslan att man tar sitt område i besittning  och påverkar sin omgivning. Det är människor villiga att göra och beroende av för att må bra. Konsten får människor att känna samhörighet med platsen och varandra.

Här ser du alla bidrag som gick till final i tävlingen.

Senast uppdaterad: 2016-06-15

Rekommenderad läsning