People are at the heart of everything we do. We build for a better society and we never stop thinking about reshaping the future for generations to come.
Culture
A good corporate culture is built through common attitudes and behaviors. Every day we work to make society better for everyone – now and in the future.
Erfarenhetsutbyte i branschsamverkansprojektet Grusfabriken fortsätter på eftermiddagen med besök på Skanskas anläggning i Vällsta, Upplands Väsby.
I laboratoriet testas bland annat hur tåliga mot dubbdäcksslitage olika stensorter är - passar de till exempel till asfaltering av motorväg eller till villagata?
Text t insta
Det här är sorteringsdelen i en våtsikt som ägs av Stockholms stad. På nästa bild syns del av tvättdelen.
I våtsikten tvättas och sorteras alla förorenade schaktmassor som grävs upp inom Norra Djurgårdsstaden, så att marken
är ren där gator, bostäder, arbetsplatser, skolor, restauranger m m byggs. Kvar efter våtsikten fås högar med rent grus, kross och sten i olika kornstorlekar, som används till de olika byggprojekten i närområdet. Bra med återanvändning som innebär minskade transporter och lägre klimatutsläpp! En mindre andel jord med föroreningar behöver köras iväg till särskild mottagningsanläggning. Utbyte av erfarenheter mellan oss olika aktörer i branschen driver utvecklingen framåt! Kollegor från bl a Swerock, Fremtab, Roma Grus, Skanska, Veidekke, Stockholms stad och Ecoloop deltar idag.
(Eftersom inte våtsikten körs idag, måste vi inte ha komplett skyddsutrustning på oss;))
Idag är vi på branschsamverkansdag med projekt Grusfabriken. Projektet finansieras av Vinnova och oss deltagande parter och är inriktat på att utveckla och sprida teknik och erfarenheter om våtsiktning av jord och schaktmassor.
Och vad är då våtsiktning? Jo, det är en tvättmetod av jord och schaktmassor där finkornigt material och eventuella föroreningar tvättas ur och kan tas om hand separat. Det som blir kvar kan sorteras upp i olika kornstorlekar och återanvändas som bygg- och anläggningsmaterial till vägar, husgrunder, skolor eller sjukhus. Det här är ett av många exempel på hur vi i branschen jobbar med att öka återvinningen och den cirkulära materialhanteringen inom byggande och anläggning. Följ med oss under dagen, vi börjar i Norra Djurgårdsstaden med besök på Stockholms stad våtsikt.