Digitalisering pågår
Digitalisering pågår
Vi har kommit en bit på vägen i den förändringsresa vi genomför tillsammans med medarbetare, underentreprenörer, kunder, konsulter och andra samarbetspartners. Att digitalisera våra verktyg, arbetssätt och processer handlar ytterst om hur vi ska leva upp till Skanskas värderingar som säkerhet, inkludering och hållbarhet. Därför kommer aldrig digitalisering i sig att vara ett mål för oss. Digitalisering är ett medel på vägen till ett bättre samhälle.
Digitalisering i praktiken
En enklare och säkrare vardag för medarbetare och underentreprenörer genom mer förutsägbarhet och tydlighet. Mer effektiva projekt och bättre samarbeten för våra kunder och partners. Och i förlängningen minskad klimatpåverkan eftersom resurser kan användas klokare. Som samhällsbyggare har vi mycket att vinna på att digitalisera. En nyckel är hur väl vi lyckas genomföra detta i vardagen, i projekten.
Därför finns sedan några år digitala coacher och digitala ledare inom alla verksamhetsområden på Skanska. Deras roll är att driva digitaliseringsfrågorna på alla nivåer. Ett annat sätt att samla framgångsfaktorer och driva området framåt är det interna initiativet DigiHub, där digitala kompetenser från hela Skanska möts och utbyter erfarenheter.
Nedslag i verkligheten
Den digitala tvillingen flyttar in
Samhällsbyggarsektorn har mycket att vinna på att börja använda digitala tvillingar, en digital modell av ett fysiskt objekt, som gör att olika lösningar kan simuleras och testas virtuellt i ett tidigt skede. Därmed blir felen färre och projekten mer effektiva.
Att rätt beslut kan tas vid rätt tillfälle under byggprocessen är bara en av fördelarna och kvalitetsvinsterna. I ett livscykelperspektiv kan den digitala tvillingen användas för att samla in och analysera data, men också för planering av underhåll. Som i ett av våra projekt; äldreboendet Villa Ekeberg i Angered där den digitala tvillingen spelade en viktig roll både under byggnation och drift. Här adderades även ett verksamhetsstöd som gav tryggare vardag för de boende. Med sensorer i taket och armband på de boende får personalen till exempel veta om någon ramlat och kan med tio centimeters felmarginal se var personen befinner sig.
Digitalisering – en förändringsresa
Vill du veta mer?
Hör gärna av dig så berättar vi om arbetet med digitalisering inom vår husverksamhet.