Digitalisering pågår

Digitalisering pågår

Vi på Skanska vill bidra till hållbar samhällsutveckling. Vår ambition att bli ledande inom branschen på att nyttja digitalisering med hjälp av innovation och ny teknik.

Vi har kommit en bra på vägen i den förändringsresa vi genomför tillsammans med medarbetare, underentreprenörer, kunder, konsulter och andra samarbetspartners. Att digitalisera våra verktyg, arbetssätt och processer handlar ytterst om hur vi ska leva upp till Skanskas värderingar som säkerhet, inkludering och hållbarhet. Därför kommer aldrig digitalisering i sig att vara ett mål för oss. Digitalisering är ett medel på vägen till ett bättre samhälle.

I digitaliseringens framkant

När Axis Communication i Lund beställer ett nytt kombinerat kontor och logistikcenter sker arbetet modernt, effektivt och transparant genom en gemensam programvara. Projektet AXIS Opera blir ett av de första kundprojekten i Skanska Sverige att använda Autodesk Construction Cloud, ACC.

Axis är världsledande inom videoövervakning genom att utveckla och erbjuda stärkt säkerhet, trygghet, operationell effektivitet och analysmöjligheter. Axis Opera blir klart 2026.

Se filmen och hör Behar Abdulah berätta hur verktyget är att använda.

"Det var inte så svårt för alla att komma in i den. ACC är gjort för dummies", tillägger Parisa Kaslani Project Manager på Axis.

"Vi använder ACC i designfasen. Vi använder den i produktionsfasen. Vi använder den i besiktningssfasen, men även i driftfasen", säger Behar Abdulah, projektchef på Skanska.

Slutkunden vinner på ökat samarbete om programvaror

I Dagens Industri den 14 januari 2025 går att läsa hur Skanska Sverige föredrar samarbete även om programvaror. 

– ACC (Autodesk Construction Cloud) erbjuder en komplett och kostnadseffektiv plattform som samlar byggprocessens alla delar. Med ett gemensamt verktyg får alla projektdeltagare tillgång till samma aktuella information, en ”single source of truth”. Medan specialiserade verktyg kan vara kraftfullare blir totalkostnaden ofta betydligt högre. Vi förespråkar Autodesk Construction Cloud eftersom det fyller branschens behov till rimlig kostnad, säger Mats Dunmar, chef Digitalisering inom Hus och projektutveckling och avslutar:

– Om fler i branschen använder samma digitala verktyg kommer vi alla vinna på det, inte minst slutkunden.

Se Autodesks film om Skanskas tankar kring valet av verktyget ACC

Prisvinnande ESS flyttade fram gränserna

European Spallation Source, ESS, har tagit projekt till nästa nivå när det kommer till arbetet med digitala verktyg och modeller. Det fick man också ett rejält kvitto på när projektet i Lund vann den internationella innovationstävlingen Autodesk AEC Excellence Awards 2019 i kategorin ”Building Design, Large projects”.

Bildvisualisering: ESS/Team HLA

– Vi har samlat ihop digital information kring det vi bygger i betydligt högre grad än vid ett normalt projekt. Alla modeller, ritningar, beskrivningar, specifikationer med mera lagras i beställarens PLM-system, processen som hanterar livscykeln för en produkt. Detta kan sedan användas för att visualisera information på olika sätt, säger Skanskas Martin Hörestrand, ansvarig digital ledare i projektet.

ESS är en av världens mest moderna och hållbara forskningsanläggningar i sitt slag. Anläggningen som bland annat har en oerhört kraftfull neutronkälla, toppmoderna neutroninstrument och ett datacentrum för vetenskaplig databehandling, stod klar 2023 och ska vara i full drift 2025.

Kostnadseffektiva processer

Här arbetade Martin Hörestrand, ansvarig för BIM- och datakoordinator-gruppen. Han berättar om hur digitalisering har effektiviserat arbetet på olika sätt.

– Ett bra exempel är de informationskedjor vi använt oss av inom betongarbetena. Det är väldigt mycket betong och armering i vissa av byggnaderna och vi bestämde oss tidigt i processen för att vi skulle modellera armeringen i 3D. Detta görs bland annat i broprojekt, men inte så ofta i husprojekt, säger han och fortsätter:

– Modellerna som konstruktörerna levererade skickades vidare för anpassning till produktion, det vill säga att man gjorde om armeringen till mattor eller prefabricerade korgar. Därefter skickades modellerna till armeringstillverkaren som använde dem för att styra sina maskiner. När armeringen kom till projektet var den taggad på samma sätt som i modellen. Detta sparade både tid, pengar och spill! Några arbetsledare som jag pratat med säger att man kanske hade behövt tio gånger fler ritningar om inte modellerna funnits, så deras arbete har underlättats en hel del.

Digitalt arbete ökar förståelsen

I princip alla tjänstemän och en hel del yrkesarbetare i projektet fick gå en utbildning i någon av de BIM-programvaror som användes.

– Det underlättar arbetet och förståelsen för vad vi ska utföra när alla har samma bild. Även medarbetarna efterfrågar modeller och vill ibland ha specialmodeller. Som när vi arbetade med pålningen till exempel. Med över 7000 pålar måste man noga tänka igenom hur de ska placeras och hur pålmaskinerna ska arbeta, samt ta hänsyn till hur det ser ut under marken. Till detta gjorde vi en specialmodell, säger Martin.

Gruppen svetsades samman

Projektet ESS var, som vi nämnt tidigare, speciellt på många sätt. Dels har alla objekt ett ID-nummer, motsvarande ett personnummer, vilket gör att man kan jobba i förvaltningen och till viss del i produktionen, på ett annat sätt.

– En annan sak som sticker ut är att vi har använt VR i hög grad. Speciellt i möten med beställaren där vi har kunnat stämma av deras framtida arbetsmiljö. Det blev också en tembuildingaktivitet i projektet. Vi hade cirka 50 olika nationaliteter i projektet och drevs gemensamt av 13 länder. De flesta tyckte att VR var roligt och kan vara ett bra sätt att kommunicera när man inte förstår språket.

Martin och hans kollegor arbetade tillsammans med beställarens organisation, vilka ofta är maskiningenjörer eller forskare från olika delar av världen.

– De har andra sätt att se på problem, toleranser, klassificeringar och lösningar, vilket gör att man lärde sig något nytt i stort sett varje dag. Jag har verkligen fått anledning att damma av mina gamla fysikkunskaper, säger Martin med ett skratt.

Läs mer
Stäng

Digitalisering i praktiken

En enklare och säkrare vardag för medarbetare och underentreprenörer genom mer förutsägbarhet och tydlighet. Mer effektiva projekt och bättre samarbeten för våra kunder och partners. Och i förlängningen minskad klimatpåverkan eftersom resurser kan användas klokare. Som samhällsbyggare har vi mycket att vinna på att digitalisera. En nyckel är hur väl vi lyckas genomföra detta i vardagen, i projekten.

Därför finns sedan några år digitala coacher och digitala ledare inom alla verksamhetsområden på Skanska. Deras roll är att driva digitaliseringsfrågorna på alla nivåer. Ett annat sätt att samla framgångsfaktorer och driva området framåt är det interna initiativet DigiHub, där digitala kompetenser från hela Skanska möts och utbyter erfarenheter.

Nedslag i verkligheten

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar vi om arbetet med digitalisering inom vår husverksamhet.

Mats Dunmar